2024 — рік карми: Істина чи страшилка?

З настанням 2024 року соціальні мережі вибухнули новим трендом. "Двадцять четвертий — рік карми, і всі отримають за заслугами" — лякають нас у кожному третьому рекомендованому reels в Instagram. Але бояться лише ті, хто не має знання. Сьогодні ми хочемо розібратися, що взагалі відбувається і чи дійсно рік обіцяє нам всім розплату.

"Карма" — це санскритський термін, який буквально перекладається як "дія", "поступок" або "діяльність". Суть закону карми легко виразити в простому твердженні: "За кожною дією слідує результат цієї дії", що підтверджує принцип "що посієш, те й пожнеш". Цей закон пронизує всі аспекти матеріального світу і закладений у самій структурі Всесвіту. Такий самий принцип описується і в фізиці, в третьому законі Ньютона: "Кожній дії відповідає рівна за силою і протилежно направлена зворотна дія".

Розуміння цього принципу легко приходить, коли ми одразу бачимо результати наших дій: "Всю ніч пили шампанське на Дні народження у подруги — на ранок голова тріщить від похмілля". Однак це не означає, що інші дії не залишають сліду в цьому світі. Для того, щоб плоди деяких вчинків дозріли, потрібний час та специфічні умови. Більш тонка та довгострокова робота карми може залишитися за межами нашого обмеженого людського сприйняття, оскільки наслідки наших вчинків ми відчуваємо не лише протягом одного життя.

Закон карми підкріплюється концепцією реінкарнації, де ідентифікація нашого "Я" з фізичним тілом є ілюзією матеріального світу. Наше "Я" має не тільки фізичну форму, але й більш тонкі тіла. Після закінчення життєвого циклу фізичного тіла, наше каузальне тіло (або його ще називають "кармічним"), яке зберігає всю історію наших вчинків, думок, почуттів та намірів, переходить у нову форму.

Положення небесних тіл у момент нашого народження вказує, які наслідки нашого минулого досвіду ми отримаємо на цьому етапі шляху. Які налаштування ми приносимо з собою в це життя і як вони впливатимуть на карму. Розшифровкою цього коду і займається астрологія Джйотіш.

Однак, чи випливає з цього, що все в нашому житті зумовлено? Не зовсім. Існує безліч різних класифікацій карми, однак ми зосередимося на тій, яка допоможе нам розібратися у питанні зумовленості та свободи волі.

Карма поділяється на чотири категорії

Така класифікація необхідна для розуміння закону карми, при цьому важливо пам'ятати, що всі види карми існують у єдності та взаємозв'язку.

Санчіта-карма

Це сукупність всіх дій, вчинених людиною протягом її життя. Санчіта-карму можна розділити на відому та невідому.

  • Невідома частина є прихованою кармою, яка може проявитися в житті в несподіваний момент через глибинні спонукання та мотивацію минулих життів.
  • Відому частину Санчіта-карми називають Прарабдха-кармою. Це та частина карми, яка дозріла для прояву в цьому народженні і яку можна побачити в натальній карті. Жодна істота не може зазнати всіх своїх кармічних наслідків відразу, тому карма приходить до нас поступово, в міру дозрівання необхідних умов.

Кріяман-карма

Ця карма відповідає за наші поточні дії та їх наслідки. Ми не підкоряємось лише результатам минулих вчинків. Ми також здатні докласти зусиль і діяти на власний розсуд. Санчіта- і Прарабдха-карма формують умови та досвід на основі наших минулих дій, але наша поведінка в цих умовах наші рішення та дії залежать від нашого власного вибору, який представлений Кріяман-кармою.

Агама-карма

Є діями, які ми плануємо виконати в майбутньому. Це відображає наші наміри та здатність планувати свої дії, за реалізацію яких уже відповідає Кріяман-карма.

Таким чином, життя людини — це взаємодія долі та свободи волі. Доля виражається через Санчіта-і Прарабдха-карму, а вільна воля — через Кріяман-і Агама-карму. Кріяман- та Агама-карма згодом перетворюються на Санчіта- і Прарабдха-карму, що означає, що наші сьогоднішні вчинки формують майбутні події та обставини у нашому житті.

То чи є 2024 роком карми?

Тепер ми з вами добре підковані в питанні що є карма і розуміємо, що кожен рік — рік карми. Як і кожен місяць, день та мить життя в матеріальному світі. А від отримання наслідків карми та створення карми немає перерв, вихідних та відпустки.

Тоді звідки раптом стільки шуму по "рік карми"?

  • По-перше, свою роль цій істериці зіграла нумерологія. 2024 — це 2+2+0+4=8. А число 8 — це число Сатурна. У Джйотіш Сатурн — це божество покровитель і "постачальник" карми.
  • По-друге, 2024 рік — високосний. А це здавна улюблена страшилка всіх астрологів, які люблять хайпувати, користуючись невіглаством аудиторії. Але тепер, коли ви знаєте, як влаштована карма, це до вас точно більше не відноситься.

А якщо ви хочете знати, яка ваша особиста карма потенційно може "дозріти" цього року, зверніться до досвідченого Джйотіша за прогнозом та візьміть штурвал у свої руки. Пам'ятайте: якщо не ви керуєте своїм життям, то ним керує хтось інший.

Якщо ви спеціаліст у своїй сфері та бажаєте, щоб про вас дізналася аудиторія September — напишіть нам на пошту: you@september.ua. В e-mail вкажіть інформацію про себе, чим ви займаєтеся, та на яку тему бажаєте написати статтю.

Вам також може бути цікаво: