З чим у вас асоціюється слово «вітаміни»? Краса, здоров’я, кращий сон, енергія? Додайте до цього переліку свою потребу. Wellness перестав бути трендом, це вже спосіб життя багатьох з нас.
Спільно з «Аптека Доброго Дня» нагадуємо, які продукти варто включати до свого щоденного раціону, які добавки можна приймати без призначення лікаря, а коли варто звернутись до фахівця.
Коментар дає Наталя Козак, нутриціологиня та інструкторка зі збалансованого харчування. Вона запевняє, що природа дає продукти, які відповідають нашим потребам:
Вітамін C
Підтримує імунітет та допомагає боротися з інфекціями, міститься в цитрусових, квашеній капусті, болгарському перці, обліписі, ківі, інших овочах, фруктах та ягодах.
Вітамін A
Важливий для зору та шкіри, є у яйцях, моркві, гарбузі, шпинаті, риб'ячому жирі, печінці тріски.
Вітамін D
Природним джерелом вітаміну D, необхідного для здоров'я кісток та імунної системи, є сонце, проте в осінньо-зимовий період варто включити у раціон жирну рибу, яйця та гриби.
Вітаміни групи B
Допомагають підтримувати енергію і нервову систему, містяться в крупах, бобових, горіхах, м'ясі та рибі.
Вітамін E
Потужний антиоксидант, що підтримує шкіру та імунну систему, можна отримати, споживаючи горіхи, насіння та рослинні олії.
«Омега-3 краще набирати з оселедця, скумбрії, дикого лосося, аніж із БАДу, хіба що ви не любите рибу, тому що максимально корисна синергія речовин зібрана саме у натуральному продукті, а надлишок Омега-3 може викликати кровотечі та схильність до синців», - розповідає Наталя Козак.
Для самостійного приймання вважаються безпечними вітаміни С, B та Mg, бо водорозчинні і їх надлишок легко виводиться з організму. Проте при захворюванні нирок, надлишок вітаміну С може бути шкідливим. Вітамін D можна приймати в обмежених дозах, особливо, з жовтня по квітень, але не варто перевищувати рекомендовану добову норму для віку та ваги.
Вітаміни, які категорично заборонено приймати без призначення лікаря:
- A, бо його надмірна кількість може призвести до порушення функцій печінки та проблем з кістками;
- E, який у великих дозах може бути шкідливим для серцево-судинної системи;
- К, надлишок якого може вплинути на ефективність деяких лікарських препаратів, наприклад, антикоагулянтів.
Основна порада:
Зосередьтесь на збалансованій тарілці, яка передбачає 1/2 клітковини, 1/4 білку, 1/4 вуглеводів з порцією корисних жирів. Їжте овочі незалежно від сезону, адже вітаміни там є в будь-якому випадку, оскільки рослина не може вирости без них. Готуйте собі смузі із заморожених ягід, споживайте корисні жири. Пийте достатньо води.
Якщо все-таки вирішили приймати вітаміни у вигляді добавок, обов'язково проконсультуйтеся з лікарем, особливо, якщо йдеться про жиророзчинні A, D, E, K, які накопичуються в організмі.
Не приймайте вітаміни на постійній основі, не відучуйте організм брати все потрібне з їжі, давайте йому складні задачки у вигляді різноманіття, ретельного жування, проміжків між регулярними прийомами.
Пам'ятайте, що навіть корисні речовини можуть бути небезпечними у надмірних кількостях, а найкращий спосіб бути здоровими протягом року – це різноманітне харчування.
«Аптека Доброго Дня», з турботою про ваше здоров’я та красу.
Якщо ви спеціаліст у своїй сфері та бажаєте, щоб про вас дізналася аудиторія September — напишіть нам на пошту: you@september.ua. В e-mail вкажіть інформацію про себе, чим ви займаєтеся, та на яку тему бажаєте написати статтю.