Готуємо полуничний десерт, щоб відчути літо на смак.
Сьогодні разом із Anastasia Hladyr приготуємо галету із ревенем та полуницею. Зберігайте рецепт та втілюйте у реальність!
Інгредієнти:
Основа:
- 340 г борошна
- 230 г вершкового масла, нарізати кубиками
- 125 г крижаної води
- 1 ст.л. цукру
- Дрібка солі
Начинка:
- 450 г ревеню, нарізаного шматочками по 1–2 см
- 300-350 г полуниці порізаної на чверті
- Цедра 1 лимона або апельсина
- 70 г цукру
- 1 ч. л. ванільної пасти або насіння з ванільного стручка (за бажанням)
- 1 ст. л. кукурудзяного крохмалю
- дрібка солі
- 1 яйце (для змазування тіста)
- 1 ст. л. молока або води
- коричневий або звичайний цукор для посипання перед випіканням
Рецепт:
Замішую тісто руками, але це можна зробити і у планетарному міксері.
Потрібно висипати борошно, сіль та цукор на стіл, додатки кубики масла, відбити його злегка качалкою і подрібнити ножем або скребком у крупну крихту. Масло повинно залишатися холодним та великими шматками, потім зібрати тісто докупи і зробити лунку, влити воду.
Продовжити замішувати тісто, збираючи рідину від краю до центру, замісити тісто, щоб воно тримало форму, але досі залишалось неоднорідним, зі шматочками масла. Злегка присипати поверхню борошном, розрівняти тісто, розкатати приблизно до 2 см. в висоту. Потім скласти всі 4 краї до центру і знову розкатати, повторити так 3 рази, повинен вийти охайний прямокутник.
Загорнути в плівку покласти в холодильник на годину або морозилку, якщо ви плануєте готувати пізніше (я завжди тісто кладу одразу в морозилку хоча б на пів години, а потім в холодильник, якщо готую в один день).
Розігріти духовку до 200 градусів. Змішайте цукор, ваніль (якщо використовуєте), цедру апельсина, кукурудзяний крохмаль і дрібку солі в окремій мисці.
Додайте фрукти в велику миску і посипте їх сумішшю цукру зверху, але поки не перемішуйте. Збийте яйце з молоком або водою.
Розкатайте тісто на злегка присипаній борошном поверхні в круг діаметром приблизно 35 см. (Головне щоб тісто залишалось холодним, воно не любить тепла). Обережно перенесіть на застелене пергаментом деко і, за бажанням, посипте основу мигдалевим борошном.
Перемішайте фруктову суміш, щоб усе добре зʼєдналося, і викладіть фрукти в центр тіста, розподіляючи ложкою або виделкою, залишаючи по краях 5-7 см вільного простору.
Загорніть краї тіста всередину поверх начинки, злегка перекриваючи й зʼєднуючи складки, щоб утворити форму галети. Змастіть краї тіста яєчною сумішшю і посипте цукром.
Випікайте при температурі 180-200°С до золотистої скоринки й появи бульбашок, приблизно 30-40 хвилин. Дайте трохи охолонути перед подачею.
Подавайте галету теплою або з кулькою ванільного морозива.
Якщо ви спеціаліст у своїй сфері та бажаєте, щоб про вас дізналася аудиторія September — напишіть нам на пошту: september.journal.ua@gmail.com. В e-mail вкажіть інформацію про себе, чим ви займаєтеся, та на яку тему бажаєте написати статтю.