Пропонуємо Вам спробувати хоча б трішки наповнити свій дім ароматом Великодня та відволіктись від щоденних новин попри все.
Редакція September підібрала для вас 7 простих рецептів пасок, щоб кожна із вас могла приготувати свою смачну та красиву пасочку
Важливі поради перед приготуванням:
1. Найважливіший етап приготування тіста — це опара, адже саме завдяки їй тісто буде надалі рости та підійматися. Візьміть для опари перевірені дріжджі, ті, які ви пробували раніше та обов'язково не сухі, а пресовані. Так паска довше залишиться свіжою.
2. Ставте тісто підійти до 3 разів.
3. Щоб тісто правильно "підростало", йому необхідно тепле, темне і тихе місце, але в жодному разі не розігріта духовка, дріжджові бактерії гинуть при температурі вище 50 С.
4. Всі продукти для тіста повинні бути більш-менш однакової температури. Це означає, що яйця краще потримати при кімнатній температурі, а молоко підігріти.
5. Усе борошно, з яким ви працюєте, має бути ідеально сухим та просіяним.
1. Класична паска від Євгена Клопотенко
1. Вершкове масло дістаньте з холодильника, вона має стати кімнатної температури. Родзинки добре помийте, викладіть на паперовий рушник, а іншим шматком промокніть. Вони мають бути сухими. Приготуйте опару. Нагрійте в сотейнику 220 мл молока 2,5% до 30-35 градусів та покришіть у нього 25 г живих дріжджів. Добре перемішайте до їх розчинення. Краще це робити руками, щоб переконатися у відсутності грудочок.
2. Додайте 1 ст. л. цукру та ще раз перемішайте, щоб цукор теж розчинився. Накрийте чистим рушником або харчовою плівкою та залиште в теплому місці на 20 хвилин, щоб дріжджі почали працювати. Опара має збільшитися у два рази, а потім додайте в неї одне яйце та один жовток.
4. Всипте 225 г цукру, 10 г ванільного цукру та дрібку солі. Додайте 100 г розм'якшеного вершкового масла 82,5% та 2 ст. л. сметани 20%. Добре перемішайте все віничком. Можете використовувати кухонну машину з насадкою «Віничок» на середніх обертах.
6. Натріть цедру апельсина на дрібній тертці, не зачіпаючи білу частину та додайте до суміші з опарою.
7. Вичавіть сік половини апельсина і теж додайте в опару. Другу половину апельсина відкладіть, нам знадобиться сік для апельсинової глазурі. Добре перемішайте віничком, щоб сік і цедра рівномірно розподілилися.
8. Додайте 750-800 г борошна та перемішайте тісто лопаткою до однорідності. Кількість борошна залежатиме від того, якого розміру яйця ви використовували. Для випічки ми завжди беремо з позначкою С1.
9. Вимісіть м'яке тісто. Бажано вимішувати тісто приблизно протягом 10 хвилин, так воно буде більш однорідним. Можете скористатися кухонною машиною з насадкою «Гак». Тісто не повинно липнути до рук. Сформуйте з нього кулю та викладіть у велику глибоку миску, змащену соняшниковою олією. Накрийте рушником і залиште в теплому місці на 1 годину для підйому. Тісто має збільшитися в об’ємі у 2-3 рази. Обімніть тісто та знову сформуйте кулю. Ще раз залиште для підйому на 40 хвилин, щоб отримати повітряну та легку паску. Потім знову обімніть тісто та вмісіть у нього 100 г родзинок.
10. Робіть це так, аби їх не було на поверхні тіста, і вони не пригоріли під час приготування паски. Увімкніть духовку розігріватися до 180 градусів у режимі конвекції.
11. Наповніть паперові або металеві форми тістом, але лише на 2/3 об'єму. Якщо використовуєте металеві форми, попередньо застеліть дно форми пергаментом, а потім змастіть його та стінки форми вершковим маслом.
12. Залиште форми в теплому місці, накривши рушником, щоб тісто підійшло до країв форми. Випікайте паски в духовці, розігрітій до 180 градусів протягом 20-35 хвилин в залежності від розміру форм. Використовуйте режим конвекції чи верхнього та нижнього нагріву. Перевіряйте готовність дерев'яною шпажкою.
13. Готові паски повністю остудіть і прикрасьте апельсиновою глазур'ю. Для цього в сотейник всипте 200 г цукрової пудри, додайте сік половини апельсина та добре перемішайте. Отриману цукрову масу нанесіть на паски та прикрасьте декоративною посипкою.
2. Паска бездріжджова
Інгредієнти:
400 г борошна
60 г вершкового масла
300 мл молока
2 яйця
1 скл. цукру
½ ч. л. соди
½ скл. мигдалю
½ скл. цукатів
4 ст. л. лимонного соку
цедра ½ лимона
ванілін
Приготування:
Масло розтерти з жовтками і цукром, вливаючи лимонний сік по краплині. Додати борошно, молоко, ванілін, цедру, подрібнений мигдаль, цукати. Все вимішати і насамкінець покласти соду і збиті білки. Щойно сода і білки опинилися в тісті, інтенсивно і довго їх мішати не можна. Випікати за температури 180-200°С протягом 40-50 хвилин.
3. Паска миттєва
Інгредієнти:
700 г борошна
25 г свіжих дріжджів
1/4 л молока
1/4 л сметани
1 скл. цукру
5 яєць
175 г вершкового масла
1 ч. л. кориці
Приготування:
Розвести дріжджі в теплому молоці, додати сметану і розм'якшене масло. Яйця збити з цукром і влити в молочну закваску. Додаючи потроху борошно, вимісити тісто з додаванням кориці. Поставити тісто на ніч у холодильник у відділ для овочів.
Вранці дістати тісто і дати йому трохи постояти в теплі, розкласти по формах, заповнюючи їх на третину об'єму і випікати за середньої температури (160°С) 40-45 хвилин. Прикрасити за бажанням.
4. Паска з білим шоколадом
Інгредієнти:
730 г борошна
120 мл молока
300 г вершкового масла
4 яйця
80 г цукру
30 г ванільного цукру
15 г сухих дріжджів
100 г білого шоколаду
щіпка солі
Для прикраси:
100 г білого шоколаду
1 ст. ложка молока
Приготування:
Просіяти борошно і з’єднати його з сухими дріжджами.
Міксером збити яйця з цукром, ванільним цукром і сіллю до утворення пишної піни. Додайте до яєць тепле (не гаряче!) молоко і, продовжуючи збивати, потихеньку всипайте борошно з дріжджами у яєчно-молочну суміш. Замісіть тісто за допомогою спеціальної насадки міксера для тіста або руками і вимішуйте протягом 5-10 хвилин. Ввести в тісто невеликими порціями м’яке вершкове масло і продовжувати вимішувати, поки воно повністю не з’єднається з тістом. Обім’яти тісто руками, покласти в каструлю, накрити рушником і залишити на 2 години, щоб воно підійшло. Поламати на шматочки плитку білого шоколаду. Коли тісто підійде і збільшиться в об’ємі, знову акуратно обім’яти його руками. Розрівняти тісто і рівномірно розподілити по його поверхні частину шоколаду. Потім загорнути краї тіста, накриваючи шоколад, викласти залишки шоколаду і знову загорнути їх у тісто. Викласти тісто у форму для випікання, змащену маслом, так, щоб воно заповнило форму на 2/3 і залишити на 1 годину, щоб тісто піднялося.
У прогріту духовку поставити паску і випікати при температурі 180°C 1 годину. Залишити паску до повного охолодження, а потім дістати її з форми. Тим часом приготувати шоколадну глазур. Розтопити плитку білого шоколаду на водяній бані. Помішуючи шоколад, поступово влити у нього молоко. Як тільки шоколад отримає рідку консистенцію, покрити ним верх паски.
5. Мигдальна паска
Інгредієнти:
1 кг борошна
2 склянки молока
50-70 г дріжджів
5 яєць
1 склянка цукру
300 г вершкового масла
200 г мигдалю
1 лимон
1 склянка родзинок без кісточки
сіль
Приготування:
Кип’ячене молоко охолодити до температури 38 градусів. Трішки відлити, розвести у ньому дріжджі, додавши 1 столову ложку цукру, трішки борошна та ретельно перемішати. Накрити опару для паски рушником і поставити в тепле місце, щоб підійшла.
Яйця збити з цукром та сіллю 5 жовтків, розтопити вершкове масло та охолодіть. Додайте в опару жовтки, вершкове масло та решту борошна. Натерти цедру одного лимона й також покласти в тісто. Ядра мигдалю подрібнити, додати в тісто разом із родзинками. Розкласти тісто у форми, добре змазані маслом і посипані борошном. Дати паскам підійти, змастити їх поверхню жовтком і викласти цілі ядра мигдалю. Випікати паски в розігрітій духовці при температурі 180 градусів. Готовність перевірити дерев’яною паличкою.
6. Паска класична з білим шоколадом
Інгредієнти:
730 г борошна
120 мл молока
300 г вершкового масла
4 яйця
80 г цукру
30 г ванільного цукру
15 г сухих дріжджів
100 г білого шоколаду
щіпка солі
Для прикраси:
100 г білого шоколаду
1 ст. ложка молока
Приготування:
Просіяти борошно і з’єднати його з сухими дріжджами.
Міксером збити яйця з цукром, ванільним цукром і сіллю до утворення пишної піни. Додайте до яєць тепле (не гаряче!) молоко і, продовжуючи збивати, потихеньку всипайте борошно з дріжджами у яєчно-молочну суміш.
Замісіть тісто за допомогою спеціальної насадки міксера для тіста або руками і вимішуйте протягом 5-10 хвилин. Ввести в тісто невеликими порціями м’яке вершкове масло і продовжувати вимішувати, поки воно повністю не з’єднається з тістом. Обім’яти тісто руками, покласти в каструлю, накрити рушником і залишити на 2 години, щоб воно підійшло.
Поламати на шматочки плитку білого шоколаду. Коли тісто підійде і збільшиться в об’ємі, знову акуратно обім’яти його руками. Розрівняти тісто і рівномірно розподілити по його поверхні частину шоколаду. Потім загорнути краї тіста, накриваючи шоколад, викласти залишки шоколаду і знову загорнути їх у тісто. Викласти тісто у форму для випікання, змащену маслом, так, щоб воно заповнило форму на 2/3 і залишити на 1 годину, щоб тісто піднялося.
У прогріту духовку поставити паску і випікати при температурі 180°C 1 годину. Залишити паску до повного охолодження, а потім дістати її з форми.
Тим часом приготувати шоколадну глазур. Розтопити плитку білого шоколаду на водяній бані. Помішуючи шоколад, поступово влити у нього молоко. Як тільки шоколад отримає рідку консистенцію, покрити ним верх паски.
Якщо ви спеціаліст у своїй сфері та бажаєте, щоб про вас дізналася аудиторія September — напишіть нам на пошту: writer@september.is. В e-mail вкажіть інформацію про себе, чим ви займаєтеся, та на яку тему бажаєте написати статтю.
Вам також може бути цікаво: