Страви для різдвяного столу

Свято наближається, свято наближається... А зі святом і вечеря з рідними, затишна атмосфера, ну й звісно багато смаколиків. Саме про них ми сьогодні поговоримо. Різдвяні рецепти створені Юлею [Cooking_by_Yulia], які неймовірно доповнять ваш різдвяний стіл. 

  • пшениця
  • вода 
  • цукор 
  • макова начинка або мак
  • горіхи

Пшеницю відварити 1/5 на маленькому вогні, близько години (пробуйте на готовність) 

Мак можна взяти готовий або промити та зварити в молоці з додаванням цукру, коли звариться, зблендерувати. Горішки підсмажити та подрібнювати. Коли всі інгредієнти будуть готові, з’єднати їх і тут вже можна корегувати густоту. Водичку з цукром доводимо до кипіння і поступово додаємо в кашу, цим самим робимо таку кутю, яку ви любите. 

Пісні пампухи 

  • 190 мл води теплої 
  • 50 мл олії рослинної без запаху 
  • 12 г свіжих дріжджів або 3 г сухих 
  • 50 г цукру 
  • 350 г борошна 
  1. Змішуємо теплу воду, олію, дріжджі та цукор, розмішуємо все до розчинення дріжджів і вмішуємо борошно. Тісто має бути не туге, дуже приємне до рук та ніжне.
  2. Залишаємо підійматися і кожні 30 хв робимо обминку тіста (30/60/90) на 3-й раз вже розкачуємо не тонко, 1 см. Можна робити з начинкою або з дірочкою.
  3. Залишаємо підійматися готові пончики, перевірите чи немає дірочок від начинки, якщо є, то гарно защипіть.
  4. Розігріваємо олію, з нею поводимось дуже обережно! Обсмажуємо пончики з обох сторін постійно перевертаючи.
  5. Просушуємо на решітці застеленій паперовими рушниками. Коли пампухи вистигнуть, помістіть їх в пакет з цукровою пудрою і перемішайте все. Дуже смачні, мʼякі, пухкі, хочеться багато зʼїсти.

 

Салат з корольком 

  • листя салату
  • хурма або корольок
  • хамон
  • сир камамбер або брі
  • підсмажені горішки 

Для заправки : 

  • оливкова олія
  • сік лимону 
  • діжонська гірчиця
  • мед 

Усе змішати разом та смакувати від легкості та яскравості смаків.

Печиво шишки 

  • 120 г вершкового масла мʼякого 
  • 100 г цукру 
  • 1 яйце 
  • 1 ч.л. розпушувача 
  • ванільний цукор 
  • 230 г борошна 
  • 30 г какао порошку 

Вершкове масло збити з цукром, додати яйце та вкінці сухі інгредієнти. Борошна може піти трішки більше, тісто немає липнути до рук. Залишаємо тісто в плівці на 30 хв в холодильнику. Формуємо шишки і зворотною стороною ножа робимо малюнок, не робіть товстенькі печеньки.
Випікати: 180/10-20 хв. Присипаємо пудрою і смакуємо смачне шоколадне печиво.

 

Печінковий паштет з крем сиром

  • 400 г печінки курячої
  • 1 велика морквина
  • 1 велика цибулина
  • 40 г вершкового масла
  • сіль, перець за смаком

Обсмажити з обох сторін промиту та просушену печінку 4-5 хв. Додати цибулю та моркву, тушити до готовності, коли волога буде випаровуватись можна трішки додати води. Коли печінка приготується подрібніть її блендером до потрібної консистенції, може бути з грудочками чи без. Якщо маса буде суха, додайте декілька крапель води. В теплу масу вмішайте 40 г вершкового масла.  Сформуйте прямокутник під плівкою, потрібного вам розміру.

 

Начинка:

  • крем сир
  • зелень
  • за бажанням часник

Крем сир перемішуємо з зеленню та викладаємо на печінку, рівним шаром. Щільно закручуємо рулет за допомогою плівки та залишаємо в холодильнику на 4-6 годин, а краще на ніч, щоб настоявся. Перед подачею буде дуже гарно та смачно присипати мигдалевими пластівцями.

Якщо ви спеціаліст у своїй сфері та бажаєте, щоб про вас дізналася аудиторія September — напишіть нам на пошту: writer@september.is. В e-mail вкажіть інформацію про себе, чим ви займаєтеся, та на яку тему бажаєте написати статтю.