September підготував ідеї страв на Різдво та Новий Рік
1. Оскільки символ 2022 року – Чорний Водяний Тигр, тому на святковому столі обов’язково має бути м’ясо, причому, за можливості, кілька видів. Радимо готувати його великими шматками.
Серед варіантів: шашлик, запечена бараняча нога, жульєн, печеня в горщиках, курка або інший птах, приготовлений у духовці цілком.
2. Щодо гарніру – ціла відварена або запечена картопля, овочі-гриль.
3. Салати – ситні, з м’ясними інгредієнтами. Аби меню не вийшло надто важким для травлення, радимо додати й кілька овочевих салатів, наприклад, грецький і з пекінської капусти.
4. Холодні закуски – бутерброди, м’ясні та ковбасні нарізки, свіжі овочі.
5. Десерти – червоного та яскраво помаранчевого кольору. Підійде запечений гарбуз, морквяний торт, ягідне суфле, желе, торти з вишневим, абрикосовим або малиновим соусом.
6. Напої – вино, наливки, компоти, фруктові соки.
1. Китайський новорічний салат з лососем
Інгредієнти:
200 г філе лосося
1 упаковка рисової локшини чи спагеті
3 огірки
2 моркви
1 пучок кінзи
1 упаковка бебі шпинату (75 г)
2 см кореня імбиру
30 г микрогріну гороху (або іншого)
450 г глив
1/3 перцю чилі
1 лайм
Приготування:
Спосіб приготування залежатиме від виду вашої локшини. Помийте гливи та порвіть їх на волокна смужками. Розігрійте пательню та викладіть смужки грибів. Відділіть від шкірки лосось та наріжте рибу тонкими смужками. Наріжте моркву та 3 огірки. Очистьте від шкірки 2 см кореня імбиру та наріжте тонкими смужками, а 1/3 перцю чилі – тоненькими кружечками. Візьміть круглу тарілку та викладіть окремими купками по колу гливи, рисову локшину, нарізані огірки, моркву, чилі та імбир, 75 г бебі шпинату та 30 г микрогріну гороху. Зверху викладіть смужки лосося. Полийте 1 ст. л. соєвого соусу та 1 ст. л. соняшникової олії.
2. Паштет з тунцем та оливками
Інгредієнти:
1 банка Консервований тунець
150 г Оливки (без кісточок)
1 шт. Лимон
5 гілочок Петрушка
200 г Крем-сир
1 шт. Багет
1 ст. л. Соняшникова олія
2-3 дрібки орегано сухий або суміш сухих пряних трав
Приготування:
Наріжте багет. Розігрійте пательню і підсушіть скибочки багета з обох боків до хрусткої скоринки. Посипте сумішшю сухих пряних трав або сухим орегано. Оливки без кісточок поріжте ножем якомога дрібніше. Лимон помийте і зріжте тонкі смужки цедри Пам'ятайте, що потрібно знімати тільки верхній жовтий шар цедри. Помийте 5 гілочок петрушки, відокремте листя від стебел і дрібно порубайте ножем.мішайте в мисці тунець, оливки, цедру лимона, зелень петрушки і 200 г крем-сиру. Перемішайте виделкою, до отримання однорідної маси. Намажте паштет на підсушені шматочки багета і прикрасьте невеликою кількістю лимонної цедри.
3. Святкова буженина з індички
Інгредієнти:
1 кг філе індички
250 г термостатного 10% йогурту
6 лаврових листків
½ головки часнику
5 гілочок чебрецю (або розмарину)
Приготування:
Філе індички викладіть у миску із 3 лавровими листками, 2-3 притиснутими зубчиками часнику та 3 гілочками чебрецю, обірвавши з них листочки. Додайте 250 г йогурту. Змастіть м’ясо йогуртом, накрийте миску харчовою плівкою і покладіть у холодильник на 2 години. Увімкніть духовку до 180 градусів. Покладіть філе індички в рукав разом із 2 гілочками чебрецю, 3 лавровими листками та зубчиками часнику, що залишилися. Покладіть у розігріту духовку та запікайте 1 годину. Потім обережно розкрийте рукав та запікайте ще 5-10 хвилин у режимі гриля. Полийте м’ясо рідиною, що утворилася під час запікання та додайте спеції.
4. Закуска з грибів
Інгредієнти:
200 г печериць
40-50 г сушених білих грибів
50 г вВершкого масла
2 яйця
½ ч. л. гірчиці
1 ч. л. оцту
4-6 скибочок хлібу
1 ч. л. зерен коріандру
2-3 гілочки петрушка або кропу
Приготування:
Білі гриби замочіть у холодній воді на 1 годину. Печериці наріжте четвертинками. Обсмажте шампіньйони до рум'яної скоринки. Білі гриби залийте водою і відваріть з додаванням солі протягом 20 хвилин. Відкиньте білі гриби на сито, щоб дати стекти зайвій рідині. Скибочки хліба підсушіть будь-яким зручним способом – на сухій пательні, у тостері або в духовці. У чаші блендера з'єднайте печериці та відварені білі гриби. Перебийте блендером до стану пасти. Готовій масі дайте охолонути. Для соусу збийте 2 яйця з ½ ч. л. гірчиці, 1 ч. л. оцту і сіллю з перцем віничком до появи піни. Зберіть бутерброд. На хліб щедро викладіть грибну пасту. На пасту розкладіть соус. Додайте спеції.
5. Грецький новорічний пиріг
Інгредієнти:
400 г борошна
300 г вершкового масла
4 яйця
10 г розпушувача
75 мл молока
250 г цукрової пудри (+100 г для посипання пирога)
2 г мастики
1 апельсин (цедра)
½ ч. л. мускатного горіха
1 ст. л. соняшникової олії
Приготування:
Увімкніть духовку розігріватися до 180 градусів. Візьміть вершкове масло, перекладіть в чашу кухонної машини та додайте цукрову пудру. Збийте інгредієнти до повітряної суміші. Тепер додавайте по одному яйцю і продовжуйте збивати. Додайте 75 мл молока та знову збийте. Візьміть 1 апельсин, помийте та натріть цедру, не зачіпаючи білу частину цитрусу, інакше пиріг матиме гіркуватий смак. Додайте цедру до всіх інгредієнтів та збийте. Тепер додайте в чашу кухонної машини 300 г борошна та 10 г розпушувача, а також ½ ч. л. мускатного горіха. Візьміть ступку та розімніть товкачиком 2 г мастики, додайте до всіх інгредієнтів і знову перемішайте на низьких обертах. Викладіть у форму тісто. Ставте випікатися пиріг на 50 хв. при 180 градусах. Посипте пудрою.
Якщо ви спеціаліст у своїй сфері та бажаєте, щоб про вас дізналася аудиторія September — напишіть нам на пошту: writer@september.is . В e-mail вкажіть інформацію про себе, чим ви займаєтеся, та на яку тему бажаєте написати статтю.
Вам також може бути цікаво: