Добірка доступних рецептів від Євгена Клопотенко

Рогалик з маком 

Інгредієнти:

 

На 2 великі рогалики:

650 г борошна (+ для підпилу)

350 мл молока

10 г пресованих дріжджів

1 ч. л. цукру

дрібка солі

300 г маку

200 г трояндового варення

1 яйце (для змащування)

 

Приготування:

 

Для опари змішайте у мисці 10 г пресованих дріжджів зі 150 мл молока кімнатної температури. Додайте 1 ч. л. цукру, дрібку солі та дайте відстоятись 10 хвилин.

 

Додайте до опари молоко, що залишилось, та 650 г борошна. Замішайте еластичне тісто. Накрийте миску з тістом рушником та дайте підійти 1 годину. Важливо, щоб у кімнаті не було протягів. Тісто має збільшитись в обʼємі в 2-3 рази.

 

Поки тісто підходить, запарте 300 г маку окропом на 40 хвилин, після чого воду злийте.

 

Розігрійте духовку до 180 градусів. В окремій ємності змішайте запарений мак та 200 г трояндового варення. Якщо немає варення – можете замінити його на 100 г меду.

 

Тісто, що підійшло, розділіть на дві частини, кожну частину розкачайте в формі трикутника, викладіть начинку та загорніть у рулет у формі півмісяця.

 

Викладіть сформовані рогалики на деко, застелене пергаментом, змастіть збитим яйцем та дайте відстоятись 20 хвилин. Випікайте рогалики з маком у розігрітій духовці 30-40 хвилин. Дайте охолонути та подавайте до столу.

2. Млинці 

Інгредієнти:

 

130 г борошна

340 мл молока

2 яйця

2 ст. л. соняшникової олії (і додатково  для смаження)

2 ст. л. цукру

1 дрібка солі

Приготування:

 

Борошно просійте. Змішайте в мисці яйце, сіль, цукор, рослинну олію і перемішайте вінчиком до однорідного стану. Додайте борошно і добре перемішайте. Тепер додайте молоко невеликими порціями і знову перемішайте.

 

Пательню змастіть невеликою кількістю рослинної олії і за допомогою ополоника вилийте тісто на пательню і розподіліть його по всій поверхні, нахиляючи пательню з боку в бік.

 

Випікайте 1 хвилину, потім переверніть на інший бік і випікайте ще 1 хвилину. Викладіть на тарілку і випікайте інші млинці, періодично змащуючи сковорідку олією.

3. Сирники 

Інгредієнти: 

 

400 г Сир (Творог) (9 % жирності)

1 шт. Яйце

3 ст. л. Борошно (і додатково для паніровки)

3 ст. л. Цукор

3-4 ст. л. Соняшникова олія для смаження

1 дрібка Сіль

10 г Ванільний цукор

 

Приготування:

 

Сир (400 г) перекладіть в невелику скляну або пластикову миску. Додайте дрібку солі, одне яйце, 3 ст. л. цукру, і 10 г ванільного цукру. Я не люблю, щоб сирники були занадто солодкими, але ви можете додати трохи більше цукру, наприклад 4 ст. л. Сир для сирників можна використовувати як базарний, так і магазинний. Головне, щоб він був не кислим і не сильно вологим. Якщо використовуєте магазинний сир, то беріть сир в м'яких поліетиленових пакетах.

 

Після того, як ви покладете всі інгредієнти до миски, перемішайте їх до отримання однорідної маси. Для цього найкраще використовувати звичайну виделку, ложку або товкучку для картоплі.

 

До отриманої сирної суміші додайте 3 ст. л. пшеничного борошна. Якщо сир виявився досить мокрим, то додайте на одну столову ложку борошна більше. Але головне не переборщити, щоб сирники вийшли ніжними.

 

Змочіть руки невеликою кількістю соняшникової олії і скачайте з сирної маси невеликі кульки діаметром 3-4 см. Придавіть кульки руками, щоб вийшли гарні невеликі сирники.

 

Тепер запаніруйте сирники в борошні, щоб вони не втратили форму і засмажити до апетитною скоринки.

 

Розігрійте антипригарну пательню з 3-4 ст. л. соняшникової олії на середньому вогні. Пательня для сирників повинна добре розігрітися. Не зменшуйте вогонь при смаженні, так ваші сирники підсмажаться якнайкраще. Слідкуйте, щоб сирники не пригоріли. Для того, щоб отримати красиву золотисту скориночку я обсмажував сирники по 2-3 хвилини з кожного боку. Але у вас може піти трохи більше або менше часу.

4. Сирна запіканка 

Інгредієнти: 

 

500 г сиру 5-9% жирності

4 яйця

100 г (4 ст. л.) сметани 15-20% жирності

150 г цукру

10 г (1 пакетик) ванільного цукру

60 г (2 ст. л. з гіркою) пшеничного борошна

50-75 г родзинок

25 г вершкового масла (для змазування форми)

1-2 ст. л. цукрової пудри для декору (за бажанням)

½ ч. л. солі


Приготування:

 

Духовку розігрійте до 180 градусів в режимі «конвекція», а якщо такого немає, то в режимі верхнього та нижнього нагріву. Візьміть 500 г кисломолочного сиру і покладіть його в посуд та перебийте блендером.

 

Яєчні жовтки (4 шт.) відокремте від білків і додайте в посуд з сиром. Білки зберіть в іншу миску. У ємність з сиром і жовтками додайте половину порції цукру (75 г) і пакетик ванільного цукру. Додайте до сирної суміші 100 г сметани та 50-75 г родзинок.

 

Також всипте у посуд з сирною сумішшю 60 г пшеничного борошна і добре перемішайте лопаткою до отримання однорідної маси. Чотири білки з'єднайте з другою половиною цукру (75 г), додайте дрібку солі та збийте міксером до появи м'яких піків.

 

Потім збиті білки перекладіть в миску з сирною масою. Дуже обережно, щоб не пошкодити структуру білків, перемішайте масу лопаткою або ложкою. Керамічну або металеву форму для запікання змастіть всередині вершковим маслом (20-25 г). Сирну масу влийте в форму й акуратно розрівняйте поверхню лопаткою або ложкою.

 

Сирну запіканку готуйте в розігрітій духовці протягом 45-55 хвилин. По закінченню дістаньте та дайте повністю охолонути. Якщо захочете трохи підсолодити страву, посипте зверху запіканку 1-2 ст. л. цукрової пудри.

Вам також може бути цікаво: