Один із обов'язкових планів кожної осені — зварити гарбузовий суп. Сьогодні редакція SEPTEMBER підготувала три смачні рецепти гарбузового крем-супу.
— Зберігайте та насолоджуйтеся!
Інгрідієнти (на 2 порції):
- 300 г гарбуза
- 2 картоплини
- 1 морква
- 400-500 мл молока
- 1-2 гілочки базиліку
- гарбузове насіння до смаку
- сіль та перець до смаку
Очистьте 2 картоплини та морквину. Картоплю наріжте великими кубиками, моркву – напівкружальцями. Нехай шматочки моркви будуть меншими за картоплю, бо і готується вона довше. Очистьте від шкірки та насіння 300 г гарбуза та наріжте такими ж кубиками, як і картоплю.
Викладіть картоплю, гарбуз та моркву у каструлю та залийте 400 мл молока. Воно має повністю покривати всі овочі. Додайте сіль до смаку. Доведіть овочі до кипіння на великому вогні, потім зменште вогонь та готуйте ще приблизно 25 хвилин. Всі овочі мають бути м’якими.
Коли овочі будуть готові, перебийте все занурювальним блендером до однорідної консистенції. Густоту крем-супу регулюйте молоком: якщо хочете більш рідку, додавайте його потроху. Але після цього суп потрібно ще раз прокип’ятити. Готовий суп розлийте по тарілках та додайте у кожну кілька листочків свіжого базиліку і насіння гарбуза до смаку. За бажання ще трохи посоліть та поперчіть.
Інгрідієнти (на 4 порції):
- 1 кг гарбуза
- 1 велика морква
- 1 ріпчаста цибуля
- 3 ст. л. олії
- 2 зубчики часнику
- 2 ч. л. куміну
- 1 паличка кориці
- 100 г червоної сочевиці
- 2 лаврових листи
- 1/4 ч. л. чилі пластівців
- 400 мл томатів у в/с
- 300-400 мл бульйону
- сіль, перець
Всі овочі очистити, грубо нарізати. Розігріти олію в каструлі з товстим дном. Додати цибулю та часник. Обсмажити до прозорості. Додати гарбуз, моркву, насіння куміну, паличку кориці та лаврове листя. Приправити сіллю. Накрити кришкою та готувати на середньому вогні 15 хвилин, помішуючи час від часу.
Додати чилі пластівці, сочевицю та томати, влити бульйон (кількість залежить від бажаної густоти супу).
Довести до кипіння, знизити вогонь, накрити кришкою та готувати 30 хвилин, до мʼякості гарбуза та моркви. Перебити все за допомогою блендера. Приправити додатково сіллю та перцем за необхідністю.
Для подачі використовуйте сметану, підсмажений бекон або висмажену ковбасу чорізо, підсмажене насіння гарбуза, чилі пластівці, зелень, сухарі тощо.
Інгредієнти на 2 л супу:
- 3-4 картоплини
- 500 г очищеного свіжого гарбуза
- 1 середня цибуля
- 1 середня морква
- 2 дольки часнику
- 20 г свіжого імбиру
- 200 мл вершків 33%
- 700 мл води/бульйону
- Сирний крем: 200 г кисломолочного сиру, 100 г жирних вершків/сметани
- Для подачі: гарбузове насіння, тости, олія, сіль, перець, мускатний горіх, карі, паприка - на кінчику ножа
Картоплю, моркву, цибулю і часник чистимо. Нарізаємо овочі на невеликі шматочки, моркву натираємо. На пательню/в каструлю наливаємо олію, підсмажуємо цибулю до золотистості, додаємо натерту моркву, гарбуз, картоплю імбир і часник, смажимо разом помішуючи ще декілька хвилин.
Перекладаємо овочі в каструлю, заливаємо водою/бульйоном і варимо до готовності картоплі, додаємо вершки, солимо, перчимо, додаємо спеції, і відправляємо ще на хвилинку на вогонь, знімаємо і збиваємо погружним блендером.
Повертаємо каструлю на вогонь, доводимо суп до кипіння. Для сирного крему просто збийте блендером сир з вершками/сметаною. Подавайте суп з сирним кремом, гарбузовим насінням і підсмаженими тостами.
Якщо ви спеціаліст у своїй сфері та бажаєте, щоб про вас дізналася аудиторія September — напишіть нам на пошту: you@september.ua. В e-mail вкажіть інформацію про себе, чим ви займаєтеся, та на яку тему бажаєте написати статтю.