Великдень неможливо уявити без ароматної паски на святковому столі. Сьогодні ми поділимося з вами трьома чудовими рецептами сирної паски, які допоможуть зробити це свято ще більш особливим. Готується просто, а виходить дуже смачно!
Сирна паска з горішками
Інгредієнти:
- 700 г кисломолочного сиру 9%
- 350 мл вершків не менше 33% жирності
- 5 жовтків
- 150 г цукру
- 10 г ванільного цукру
- 100 г вершкового масла 85,2%
- 1 лимон (цедра)
- 50-75 г смаженого мигдалю
- дрібка солі
Перетріть 700 г сиру через сито або ретельно перебийте блендером. Відділіть жовтки від білків. З'єднайте в мисці 5 жовтків зі 150 г цукру, 10 г ванільного цукру та дрібкою солі. Добре перетріть їх віничком до білого кольору.
Налийте в сотейник 200 мл вершків, та прогрійте на невеликому вогні, постійно помішуючи до появи пари над поверхнею. Потім перелийте вершки в миску до жовтків і добре перемішайте віничком. Поверніть отриману суміш у сотейник.
Варіть суміш на маленькому вогні, безперервно поміщуючи. Доведіть її до легкого загустіння. У вас має вийти консистенція рідкої сметани.
Додайте до сирної маси заварені жовтки та 100 г розм'якшеного вершкового масла.
Добре перемішайте до повного об'єднання усіх інгредієнтів. На цьому етапі можете додати дрібно натерту цедру одного лимона – так паска набуде приємного цитрусового аромату.
Решту вершків (у вас повинно було залишитися 150 мл) збийте міксером до щільних стійких піків. Робіть це у сухій чистій ємності, бажано металевій чи скляній.
Дуже акуратно вмішайте вершки у сирну масу за допомогою силіконової лопатки.
Порубайте 50-75 г обсмаженого мигдалю чи інших горіхів досить великими шматочками і додайте до маси.
У форму викладіть марлю, складену в чотири шари. Перекладіть у неї сирну масу. Використовуйте пасківник заввишки 15 см. Злегка утрамбуйте сирну масу й закрийте марлею.
Поставте в холодильник щонайменше на 6 години для застигання, краще – на ніч. Готову сирну паску прикрасьте. І чекайте на свято!
Сирна паска "Рафаелло"
Інгредієнти:
- 200 грамів 9% сиру;
- 80 грамів вершкового масла;
- 60 грамів білого шоколаду;
- 50 мілілітрів молока або 10% вершків;
- 80 грамів кокосової стружки;
- цукрова пудра
Сир подрібніть блендером до однорідної консистенції. Додайте розм'якшене або розтоплене вершкове масло. Ще раз перебийте блендером.
Розігрійте вершки або молоко, не доводячи до кипіння, викладіть в ємність із молочним продуктом шоколад. Розмішайте.
Додайте 1-2 чайних ложки цукрової пудри, якщо вам подобається солодка паска. Ще раз усе ретельно збийте, висипте в ємність кокосову стружку, перемішайте.
Підготовлений відріз марлі складіть у 2 шари, застеліть у великодній формі. Сирну масу потрібно розмістити всередині. Підготуйте тарілку, на дно покладіть 2-3 паперових рушники, зверху поставте паску. Це необхідно для того, щоб вони ввібрали в себе вологу, яку паска буде виділяти.
Закрийте сирну масу марлею, поставте під гніт. Сховайте в холодильник на десять-п'ятнадцять годин, потім зніміть гніт і марлю, витягніть паску з форми, посипте кокосовою стружкою і подавайте до столу.
Сирна паска «Три шоколади»
Інгредієнти:
- Сир 9-15% — 600 г
- Жовтки — 2 шт
- Цукор — 100 г
- Ванільний цукор — 1 ч.л
- Молоко — 50 мл
- Вершкове масло — 100 г
- Білий шоколад — 30 г
- Молочний шоколад — 50 г
- Гіркий шоколад — 60 г
Перетріть сир через сито до однорідної консистенції. Збийте жовтки з цукром і ванільним цукром.
Додайте молоко, перелийте у металевий посуд і, помішуючи, готуйте на водяній бані до загустіння.
Знімаємо із вогню, додаємо вершкове масло і перемішуємо до однорідності. змішуємо із сиром і збиваємо до однорідного стану.
Розтоплюємо усі три види шоколаду окремо. Ділимо сирну масу на три частини: велику, середню і маленьку. Додаємо білий шоколад у маленьку порцію, гіркий — у велику, молочний — у середню.
Форму для паски застеляємо марлею, викладаємо масу шарами: білу, молочну, темну. Марля вбирає зайву вологу, даючи змогу десерту краще застигнути та набути потрібної текстури.
Загортаємо у марлю, ставимо щось важкеньке і залишають на ніч у холодильнику. Прикрашаємо паску до свого смаку.
Якщо ви спеціаліст у своїй сфері та бажаєте, щоб про вас дізналася аудиторія September — напишіть нам на пошту: you@september.ua. В e-mail вкажіть інформацію про себе, чим ви займаєтеся, та на яку тему бажаєте написати статтю.