Готуємо великодню паску. Три рецепти сирної паски

Великдень неможливо уявити без ароматної паски на святковому столі. Сьогодні ми поділимося з вами трьома чудовими рецептами сирної паски, які допоможуть зробити це свято ще більш особливим.  Готується просто, а виходить дуже смачно!

Сирна паска з горішками 

Інгредієнти:

  • 700 г кисломолочного сиру  9% 
  • 350 мл вершків не менше 33% жирності  
  • 5 жовтків  
  • 150 г цукру 
  • 10 г ванільного цукру  
  • 100 г вершкового масла 85,2% 
  • 1 лимон (цедра)
  • 50-75 г смаженого мигдалю  
  • дрібка солі 

Перетріть 700 г сиру через сито або ретельно перебийте блендером. Відділіть жовтки від білків. З'єднайте в мисці 5 жовтків зі 150 г цукру, 10 г ванільного цукру та дрібкою солі. Добре перетріть їх віничком до білого кольору. 

Налийте в сотейник 200 мл вершків, та прогрійте на невеликому вогні, постійно помішуючи до появи пари над поверхнею.  Потім перелийте вершки в миску до жовтків і добре перемішайте віничком.  Поверніть отриману суміш у сотейник. 

Варіть суміш на маленькому вогні, безперервно поміщуючи. Доведіть її до легкого загустіння. У вас має вийти консистенція рідкої сметани. 

Додайте до сирної маси заварені жовтки та 100 г розм'якшеного вершкового масла. 

Добре перемішайте до повного об'єднання усіх інгредієнтів. На цьому етапі можете додати дрібно натерту цедру одного лимона – так паска набуде приємного цитрусового аромату.

Решту вершків (у вас повинно було залишитися 150 мл) збийте міксером до щільних стійких піків.  Робіть це у сухій чистій ємності, бажано металевій чи скляній.
Дуже акуратно вмішайте вершки у сирну масу за допомогою силіконової лопатки. 

Порубайте 50-75 г обсмаженого мигдалю чи інших горіхів досить великими шматочками і додайте до маси.

У форму викладіть марлю, складену в чотири шари. Перекладіть у неї сирну масу. Використовуйте пасківник заввишки 15 см. Злегка утрамбуйте сирну масу й закрийте марлею. 

Поставте в холодильник щонайменше на 6 години для застигання, краще – на ніч. Готову сирну паску прикрасьте. І чекайте на свято!

Сирна паска "Рафаелло"

Інгредієнти:

  • 200 грамів 9% сиру;
  • 80 грамів вершкового масла;
  • 60 грамів білого шоколаду;
  • 50 мілілітрів молока або 10% вершків;
  • 80 грамів кокосової стружки;
  • цукрова пудра

Сир подрібніть блендером до однорідної консистенції. Додайте розм'якшене або розтоплене вершкове масло. Ще раз перебийте блендером. 

Розігрійте вершки або молоко, не доводячи до кипіння, викладіть в ємність із молочним продуктом шоколад. Розмішайте.

Додайте 1-2 чайних ложки цукрової пудри, якщо вам подобається солодка паска. Ще раз усе ретельно збийте, висипте в ємність кокосову стружку, перемішайте.

Підготовлений відріз марлі складіть у 2 шари, застеліть у великодній формі. Сирну масу потрібно розмістити всередині. Підготуйте тарілку, на дно покладіть 2-3 паперових рушники, зверху поставте паску. Це необхідно для того, щоб вони ввібрали в себе вологу, яку паска буде виділяти. 

Закрийте сирну масу марлею, поставте під гніт. Сховайте в холодильник на десять-п'ятнадцять годин, потім зніміть гніт і марлю, витягніть паску з форми, посипте кокосовою стружкою і подавайте до столу.

Сирна паска «Три шоколади»

Інгредієнти:

  • Сир 9-15% — 600 г
  • Жовтки — 2 шт
  • Цукор — 100 г
  • Ванільний цукор — 1 ч.л
  • Молоко — 50 мл
  • Вершкове масло — 100 г
  • Білий шоколад — 30 г
  • Молочний шоколад — 50 г
  • Гіркий шоколад — 60 г 

Перетріть сир через сито до однорідної консистенції. Збийте жовтки з цукром і ванільним цукром.

Додайте молоко, перелийте у металевий посуд і, помішуючи, готуйте на водяній бані до загустіння.

Знімаємо із вогню, додаємо вершкове масло і перемішуємо до однорідності. змішуємо із сиром і збиваємо до однорідного стану.

Розтоплюємо усі три види шоколаду окремо. Ділимо сирну масу на три частини: велику, середню і маленьку. Додаємо білий шоколад у маленьку порцію, гіркий — у велику, молочний — у середню.

Форму для паски застеляємо марлею, викладаємо масу шарами: білу, молочну, темну. Марля вбирає зайву вологу, даючи змогу десерту краще застигнути та набути потрібної текстури.

Загортаємо у марлю, ставимо щось важкеньке і залишають на ніч у холодильнику. Прикрашаємо паску до свого смаку.

Якщо ви спеціаліст у своїй сфері та бажаєте, щоб про вас дізналася аудиторія September — напишіть нам на пошту: you@september.ua. В e-mail вкажіть інформацію про себе, чим ви займаєтеся, та на яку тему бажаєте написати статтю.

Вам також може бути цікаво: