Літо — особлива пора, коли є можливість дозволити собі трішки більше. З'являється більше часу та бажання готувати. Без зайвих складнощів і з мінімальними зусиллями.
September підготував добірку із корисних літніх рецептів:
1. Класичний лимонад
3 великих лимонів;
1 літр води.
160 г цукру-піску
Приготування:
1. Цукор висипте в каструлю, налийте 200 мл води й поставте варитися, поки не розтануть всі кристали цукру. Не забувайте постійно перемішувати. Одержаний сироп залиште охолонути.
2. З лимонів вичавити сік. У вас повинно вийти приблизно 150 мл соку.
3. Змішайте лимонний сік, цукровий сироп і воду. Подавайте охолодженим.
2. Турецький лимонад
100 г цукру-піску;
1 лайм;
1 апельсин.
1 літр води
Приготування:
1. Воду з цукром закип'ятити до розчинення кристалів. Остудити сироп.
2. З лайма і ½ частини апельсина зняти цедру. Знімайте тільки верхній шар, не чіпаючи білу частину шкірки, інакше це дасть гіркоту.
3. Цедру додайте в сироп, розмішайте. З лайма й апельсина вичавіть сік і теж додайте в заготівлю.
4. Залийте водою і поставте в холодильник на 2 години.
3. Лимонад з полуницею
1,2 літра води;
600 г ягід полуниці;
пучок свіжого базиліку;
140 г цукру-піску;
кубики льоду.
Приготування:
1. З цукру і 200 мл води зваріть цукровий сироп.
2. Базилік розімніть в ступці, щоб листя трохи пустили сік. Додайте в теплий, але не гарячий сироп (якщо він буде гарячим — базилік віддасть гіркоту в лимонад). Залиште настоятися 2 години, а потім процідіть.
3. Полуницю збийте блендером в пюреподібну масу. Додайте базиліковий настій. Долийте до смаку холодну газовану воду.
4. Яблучний лимонад
2 ст. л. ягід обліпихи;
400 мл води;
2 ст. л. лимонного свіжовичавленого соку;
3 ч. л. меду;
пучок голок розмарину (краще свіжого, але можна і сушеного).
Цей лимонад однаково гарний як зі свіжої, так і з замороженої обліпихою.
Приготування:
1. Обліпиху і розмарин складіть в каструлю. Залийте 200 мл води й поставте на вогонь. Дайте прокипіти 1 хвилину. І зніміть з плити.
2. Додайте в обліпиховий сироп мед. Перемішайте до розчинення. Охолодіть.
3. Процідіть сироп. Розлийте по склянках.
4. Додайте воду і крижані кубики. Для прикраси можна використовувати жменьку ягід обліпихи.
5. Рожевий лимонад
1 літр води;
200 мл журавлинного соку;
100 г цукру-піску;
2 великих лимонів.
Приготування:
1. З 250 мл води й цукру зваріть солодкий сироп.
2. Лимонний сік видавіть з допомогою соковидавлювача.
3. У глечик влийте сироп, лимонний і журавлинний сік. Долийте іншу воду.
4. Охолодіть в холодильнику або просто додайте жменю кубиків льоду.
6. Лимонад з м'ятою «Мохіто»
100 г цукру-піску;
4 великих лимони;
2-3 см свіжого кореня імбиру;
пучок м'яти;
1 літр води;
лід.
Приготування:
1. Змішайте цукор з 200 мл води та проваріть, поки все кристали не розтануть. Зніміть з плити.
2. Наріжте імбир невеликими шматочками, пересипте в гарячий сироп. Додайте листочки м'яти та розмішайте. Остудіть, а потім процідіть через сито.
3. Додайте до сиропу воду, яка залишилася.
4. З лимонів вичавіть сік і додайте в лимонад. Пийте охолодженим.
7. Апельсиновий морс
– 2 – 3 апельсини;
– 1 лимон;
– кориця;
– 1 літр води;
– 100 грамів цукру.
Приготування:
Апельсини, лимон ретельно помийте, зніміть цедру, вичавіть сік.
У каструлю викладіть цедру, залийте водою, додайте корицю, цукор, доведіть до кипіння на маленькому вогні протягом 15 хвилин.
Зніміть з вогню для охолодження, процідіть через сито, додайте сік, перемішайте.
8. Морс з вишні
Вода1 л
Вишня250 г
Цукор200 г
Кориця1щепотка
Спосіб приготування
Віджати сік, вичавки вишні залити гарячою водою і прокип'ятити кілька хвилин. Процідити відвар, додати цукор, ще раз довести до кипіння і остудити. Перемішати зі свіжим соком, додати корицю і охолодити.
9. Морс із смородини та м'яти
Вода1 л
Чорна смородина150 г
Червона смородина150 г
М'ята30 г
Мед3 ст. л.
Спосіб приготування
смородини віджати сік. Залишки смородини залити гарячою водою і кип'ятити кілька хвилин. За хвилину до готовності додати м'яту і вимкнути вогонь. Дати настоятися не менше півгодини, процідити, додати мед. Влити свіжий сік і остудити.
10. Журавлино-яблучний морс
Вода2 л
Яблука500 г
Журавлина200 г
Цукор5 ст. л.
Ванілін1щепотка
Спосіб приготування
Віджати сік з яблук і журавлини. Макуха засипати цукром, залити гарячою водою і довести до кипіння. Додати ванілін, дати настоятися і процідити. Змішати два види соків разом. Дати настоятися і охолодити.
Якщо ви спеціаліст у своїй сфері та бажаєте, щоб про вас дізналася аудиторія September — напишіть нам на пошту: writer@september.is . В e-mail вкажіть інформацію про себе, чим ви займаєтеся, та на яку тему бажаєте написати статтю.
Вам також може бути цікаво: