Рецепти пасок від September

Пропонуємо Вам спробувати хоча б трішки наповнити свій дім ароматом Великодня та відволіктись від щоденних новин попри все.

 

Редакція September підібрала для вас 7 класних рецептів пасок, щоб кожна з вас могла приготувати свою смачну та красиву пасочку.

Важливі поради перед приготуванням:

 

1. Найважливіший етап приготування тіста — це опара, адже саме завдяки їй тісто буде надалі рости та підійматися. Візьміть для опари перевірені дріжджі, ті, які ви пробували раніше та обов'язково не сухі, а пресовані. Так паска довше залишиться свіжою.

 

2. Ставте тісто підійти 3 рази.

 

3. Щоб тісто правильно "підростало", йому необхідно тепле, темне і тихе місце, але в жодному разі не розігріта духовка, дріжджові бактерії гинуть при температурі вище 50 С.

 

4. Всі продукти для тіста повинні бути більш-менш однакової температури. Це означає, що яйця краще потримати при кімнатній температурі, а молоко підігріти.

 

5. Усе борошно, з яким ви працюєте, має бути ідеально сухим та просіяним.

1. Паска бездріжджова

Інгредієнти:

 

400 г борошна

60 г вершкового масла
300 мл молока
2 яйця
1 скл. цукру
½ ч. л. соди
½ скл. мигдалю
½ скл. цукатів
4 ст. л. лимонного соку
цедра ½ лимона
ванілін

 

Приготування:

 

Масло розтерти з жовтками і цукром, вливаючи лимонний сік по краплині. Додати борошно, молоко, ванілін, цедру, подрібнений мигдаль, цукати. Все вимішати і насамкінець покласти соду і збиті білки. Щойно сода і білки опинилися в тісті, інтенсивно і довго їх мішати не можна. Випікати за температури 180-200°С протягом 40-50 хвилин.

2. Класична паска

3. Паска миттєва

Інгредієнти:

 

700 г борошна
25 г свіжих дріжджів
1/4 л молока
1/4 л сметани
1 скл. цукру
5 яєць
175 г вершкового масла
1 ч. л. кориці

 

Приготування:

 

Розвести дріжджі в теплому молоці, додати сметану і розм'якшене масло. Яйця збити з цукром і влити в молочну закваску. Додаючи потроху борошно, вимісити тісто з додаванням кориці. Поставити тісто на ніч у холодильник у відділ для овочів.

Вранці дістати тісто і дати йому трохи постояти в теплі, розкласти по формах, заповнюючи їх на третину об'єму і випікати за середньої температури (160°С) 40-45 хвилин. Прикрасити за бажанням.

4. Сирна паска

Інгредієнти: 450 г несолоного масла, 375 г цукру, 1 стручок ванілі (12,5–20 см завдовжки), 7 жовтків із зварених на круто яєць, проведених крізь сито, 1,15 кг крупнозернисто-го домашнього сиру, процідженого чи спюрованого у харчовому млинку або протиснутого крізь сито, 3 ст. л. бланшованого мигдалю, обсмаженого та дрібно потертого, 3 ст. л. подрібнених цукатів, 2 ч. л. свіжого цитринового соку, 1 ч. л. екстракту ванілі, ¼ ч. л. цитринової цедри, ¹₈ ч. л. солі, 175 мл вершків середньої жирності, 175 мл сметани.
 
Для оздоби: 125 г небланшованого цілого мигдалю, листя цитрини для декорування, 1 л полуниці (суниці).
 
Приготування: Розгорніть 90 см марлі та складіть у квадрат подвійної товщини, зволожте водою та витисніть надлишкову рідину. Форму для паски об’ємом 2,5 л вистеліть складеною вдвоє марлею так, щоб вона звисала з країв приблизно на 10 см. Притисніть марлю до боків та дна форми. Відставте. 
 
Змішайте масло та цукор у великій мисці, доки маса не посвітліє та не розпушиться. Розділіть стручок ванілі. Витягніть зерна, подрібніть м’якоть. Домішайте зерна та м’якоть до масляної суміші; збивайте на середній швидкості 1 хв.
Збийте яєчні жовтки та просіяний чи спюрований сир у масляну суміш. Домішайте обсмажений мигдаль, цитрон, екстракт ванілі, сік і цедру цитрини та сіль.

 


У маленькій холодній мисці збийте вершки. Збиті вершки та сметану додайте до приготованої сирної маси; викладіть у форму. Закладіть краї марлі, що звисають, поверх суміші; накрийте покришкою від форми. Поставте форму на скляну тортівницю та поверх неї покладіть грузило (маринованості у банках або ж чиста цегла, обгорнута у фольгу та харчовий пакет, — спрацюють чудово). Поставте у холодильник і тримайте там до моменту подавання до столу.
 
Витягаємо паску з форми: зніміть грузило та дерев’яну покришку. Обережно розведіть краї складеної поверх марлі так, щоб ті звисали поза краї форми. Поставте тарілку дном на верх форми. Впевніться, що краї марлі не потрапили на тарілку. Підніміть та переверніть тарілку водночас із формою. Відщипніть застібки на формі, легенько зніміть та викиньте марлю.

5. Паска по-українськи

6. Декор — Швейцарська меренга / Лимонна глазур

Лимонна глазур 

 

Тут немає чітких пропорцій, потрібно взяти інгредієнти відповідно до кількості пасок.
Лимонну глазур можна зберігати, а потім додати трішки соку, розмішати і використовувати.

Сік лимона + цукрова пудра. До соку додавати пудру і розмішувати. Повинна бути дуже густа консистенція, на відео добре видно.
Також в попередньому пості з Прямим ефіром я демонструвала, як робити.

Швейцарська меренга 

3 білки
160 г цукру

Інгредієнти скласти в миску, яку можна ставити на водяну баню. Дно миски не повинно контактувати з водою.
Нагріваємо та постійно мішаємо вінчиком, пока цукор розчиниться.
Якщо потерти масу між пальцями, не буде відчутно крупинок цукру.

Знімаємо з бані і збиваємо міксером на максимальних обертах, приблизно 10 хв.
Декоруємо охолоджені паски і обпалюємо горілкою.

 

Автор:@svitlana_klymovska

7. Паска з білим шоколадом

Інгредієнти:

 730 г борошна

  120 мл молока

  300 г вершкового масла

  4 яйця

  80 г цукру

  30 г ванільного цукру

  15 г сухих дріжджів

  100 г білого шоколаду

  щіпка солі

  Для прикраси:

  100 г білого шоколаду

  1 ст. ложка молока

 

Приготування

Просіяти борошно і з’єднати його з сухими дріжджами. 
Міксером збити яйця з цукром, ванільним цукром і сіллю до утворення пишної піни. Додайте до яєць тепле (не гаряче!) молоко і, продовжуючи збивати, потихеньку всипайте борошно з дріжджами у яєчно-молочну суміш. 
Замісіть тісто за допомогою спеціальної насадки міксера для тіста або руками і вимішуйте протягом 5-10 хвилин. 
Ввести в тісто невеликими порціями м’яке вершкове масло і продовжувати вимішувати, поки воно повністю не з’єднається з тістом. Обім’яти тісто руками, покласти в каструлю, накрити рушником і залишити на 2 години, щоб воно підійшло. 
Поламати на шматочки плитку білого шоколаду. Коли тісто підійде і збільшиться в об’ємі, знову акуратно обім’яти його руками. Розрівняти тісто і рівномірно розподілити по його поверхні частину шоколаду. Потім загорнути краї тіста, накриваючи шоколад, викласти залишки шоколаду і знову загорнути їх у тісто. 
Викласти тісто у форму для випікання, змащену маслом, так, щоб воно заповнило форму на 2/3 і залишити на 1 годину, щоб тісто піднялося. 
У прогріту духовку поставити паску і випікати при температурі 180°C 1 годину. Залишити паску до повного охолодження, а потім дістати її з форми. 
Тим часом приготувати шоколадну глазур. Розтопити плитку білого шоколаду на водяній бані. Помішуючи шоколад, поступово влити у нього молоко. Як тільки шоколад отримає рідку консистенцію, покрити ним верх паски.

Якщо ви спеціаліст у своїй сфері та бажаєте, щоб про вас дізналася аудиторія September — напишіть нам на пошту: writer@september.is. В e-mail вкажіть інформацію про себе, чим ви займаєтеся, та на яку тему бажаєте написати статтю.

Вам також може бути цікаво: