Рецепти салатів від Клопотенка

Салат - це страва, яка може стати, як і частиною святкового столу, так і прийомом їжі на кожний день. Експерементуючи із різними інгрідієнтами, заправками та спеціями, можна створити свій особливий індивідуальний рецепт.
А весною, з приходом тепла хочеться більш легкої їжі, саме тому редакція September створила добірку із трьох смачних салатів за рецетами Євгена Клопотенка, українського кулінарного експерта та шеф-кухаря. 

Весняний салат з молодої капусти та прошуто

Інгрідієнти на 2 порції:

400 г молодої капусти
50 г прошуто (тонкі слайси)
2 ст. л. панірувальних сухарів (крупного помолу)
сіль до смаку

40 мл оливкової олії
1 зубчик часнику до олії
 

Приготування:

Приготуйте запашну олію. У маленьку каструлю вилийте 40 мл оливкової олії та додайте порізаний на великі шматочки зубчик часнику.

 

Розігрійте олію з часником до температури не більше 50 градусів Цельсія. Відставте для охолодження та дайте рідині настоятися 5-10 хвилин, а потім приберіть часник з олії.

 

Молоду капусту (400 г) крупно наріжте за допомогою гострого ножа. Викладіть листя в глибокий салатник і полийте готовою часниковою олією.

 

Наріжте 50 г тонких слайсів прошуто та викладіть їх на капусту. Додайте панірувальні сухарі й сіль до смаку. Злегка перемішайте салат.

Нове поєднання звичних продуктів: салат із курячим філе та медовою заправкою

Інгрідієнти на 4 порції:

300 г курячого філе
1 велика морква (чи 2 маленькі)
2 солоних огірки
1 ст. л. меду
сік ½ лимона
4 лаврових листи
5 горошин духмяного перцю
1 томат
2-3 гілочки базиліку
2 ст. л. олії
сіль та перець до смаку

Приготування:

Підготуйте всі інгредієнти для приготування чудового салату з курячим філе із медовою заправкою.

 

Зріжте з філе плівки та зайвий жир. Покладіть м’ясо у каструлю та залийте водою, додайте 5 горошин духмяного перцю, дрібку солі та 4 лаврових листки. Варіть 20 хвилин після закипання, потім злийте воду і дайте м’ясу охолонути.


Морквину відваріть заздалегідь до м’якості. Солоні огірки (2 шт.) наріжте невеличкими кубиками.

Коли куряче філе охолоне, його також наріжте кубиками. Аби м’ясо добре нарізалося, спочатку поріжте його на повздовжні смужки за волокнами, а тоді вже нарізайте кубиками поперек волокон. Тоді м’ясо не розпадеться.

Коли відварена морква охолоне, очистьте її від шкірки та наріжте спочатку напівкільцями, а потім розріжте і їх навпіл. Якщо нарізати моркву маленькими кубиками, її смак важче буде відчути у салаті. Томат також наріжте його середніми кубиками.

У велику миску викладіть нарізані огірки, курку, моркву та томати. Вичавіть сік ½ лимона. Влийте у миску до овочів та курки 1 ст. л. меду та 2 ст. л. олії, додайте сіль і перець до смаку. Акуратно перемішайте салат.

Ретельно помийте 2-3 гілочки базиліку та відділіть листочки від стебел. Додайте листочки у миску до салату або відразу у порційні тарілки, подрібнивши їх або й цілими.
 

Різноманіття текстур та смаків. Салат з кускуса та солодкого запеченого перцю

Інгрідієнти:

100 г кускуса
2 солодких перця
1 жменя кураги  (20-25 г)
1 жменя оливок без кісточок (20-25 г)
1 жменя фундуку (20-25 г)
15 томатів чері (чи 7 звичайних)
3-4 ст. л. оливкової олії
сік одного лимона
сіль та перець до смаку

Приготування:

Підготуйте всі інгредієнти для приготування салату з кускусом. Увімкніть розігріватися духовку до 180 градусів.


У миску всипте 100 г кускуса та залийте 200 мл окропу. Накрийте кришкою чи тарілкою та залиште запарюватися на 10 хвилин. Потім ретельно перемішайте крупу ложкою та всипте в миску, в якій будете робити салат.

Помийте 2 перці, викладіть їх на деко та запечіть в духовці під грилем 20-25 хвилин до появи чорних плям. Перекладіть в зіп-пакет або герметичний харчовий контейнер, нехай таким чином охолоне. Це потрібно для того, аби шкірка добре знімалася. Зніміть її та видаліть насіння. Поріжте кубиком зі стороною 1-1,5 см. Перекладіть в миску з кускусом, додайте жменю оливок без кісточок.

Підготуйте інші інгредієнти салату. Жменю кураги та фундуку посічіть довільними шматками. А 15 томатів чері розріжте навпіл. Якщо у вас звичайні томати, наріжте дольками. Перекладіть усе в миску.

Заправте салат. Влийте 3-4 ст. л. оливкової олії  та скропіть соком одного лимона. Можете використати за бажанням нерафіновану соняшникову олію. Доведіть смак сіллю та перцем, ретельно все перемішайте. Залиште на 20 хвилин для об’єднання смаків та ароматів і подавайте до столу. 

Євген Клопотенко вражає своїми смачними і водночас простими рецептами. Якщо ви бажаєте ще більше дізнатися про його кухню, то рекомендуємо відвідати @inshi.bistro, що знаходиться у серці Львова. Щоб спробувати більше української кухні на кожний день. Адже як зазначає шеф-кухар:

Якщо ви спеціаліст у своїй сфері та бажаєте, щоб про вас дізналася аудиторія September — напишіть нам на пошту: writer@september.is. В e-mail вкажіть інформацію про себе, чим ви займаєтеся, та на яку тему бажаєте написати статтю.