Сир та вино: найкращі поєднання

Важко уявити вино без традиційної закуски — сиру. Але далеко не завжди люди поєднували ці два смачні продукти. Є легенда, що Людовік XVI якось подорожував і зупинився у місті Варен, де йому запропонували хліб, сир Брі та червоне сухе вино. Людовіку таке частування дуже сподобалось, і відтоді це поєднання почало здобувати популярність. 

Сир та вино. Найвдаліші поєднання:

  • Сири з блакитною пліснявою, наприклад, Дорблю, Рокфор, Горгонзола, Бле де Кіс, Данаблу — ідеально поєднуються з десертними солодкими винами чи з кріпленими вінтажними портвейнами (наприклад: порто, марсала, cотерн). Це — класика! Також гарне поєднання — сухі білі вина з вираженим смаком.
  • Сири на основі коров'ячого молока з білою пеніциліновою пліснявою, наприклад, Брі і Камамбер, добре поєднуються з такими сортами вина, як рислінг, совіньйон блан, гюрстромінер.
  • Спокійні сири зі збалансованим смаком на основі коров'ячого молока (Гауда, Едам) смакують з легкими білими винами, наприклад, шардоне.
  • Козячі сири мають специфічний аромат, вони солонуваті. До них добре підходять вина з хорошою кислотністю. Бажано, щоб ці вина мали також фруктовий аромат.
  • Насичені та витримані сири, наприклад Пармезан, Грана падано і аналоги потребують міцнішого конкурента. До них варто взяти вино, яке витримували в дубі, але не перенасичене дубом.
  • Свіжі, вершкові сири, наприклад Рікотта, Моцарелла, Фета, найкраще смакують до легкого білого чи рожевого вина. Але добре поєднуються і з молодими червоними легкими винами.

Джерело: Fest.lviv

Якщо ви спеціаліст у своїй сфері та бажаєте, щоб про вас дізналася аудиторія September — напишіть нам на пошту: writer@september.is. В e-mail вкажіть інформацію про себе, чим ви займаєтеся, та на яку тему бажаєте написати статтю.